blondehair.blogg.se

Islandshästar

Publicerad 2013-06-23 22:18:14 i Allmänt, Hästar,

Innan jag skaffade Nobless så red jag på ridskola och under flera år red jag även islandshästar vi sidan om. Jag tror att det var ungefär 4-5år som jag var medryttare på dessa ponnysar. Jag satt och kollade tillbaka på gamla bilder idag och fick lite nostalagi. Tänkte att jag kunde berätta lite om dessa ponnysar som jag spenderade många, många timmar på ryggen med. Ägaren till dessa ponnysar var Gerd när jag red dem, det var en kvinna i 60 års åldern men hon var extremt pigg för sin ålder och vi red många galna ritter tillsammans. Med Gerd har jag bl.a. galopperat över en golfbana med och ridit på en skjutbana. Då red jag någon av dessa underbara hästar: 
 
Bára
Det var denna ponny som jag började rida när jag började rida Gerds ponnysar. Det var en ren islandshäst som alla hästar jag kommer berätta om i detta inlägg. Bára är en c-ponny som var pigg och allert men samtidigt väldigt snäll. Jag tror att Bára är född år 1995. Jag började rida henne 2005 tror jag och red henne ett tag. När jag red henne vid nyår det året så stack hon dock med mig. Då blev jag lite osäker och började rida Madicken (se nedan). Men Bára var en ponny som var med hela resan till jag köpte Nobless och henne red jag mycket de senare åren. När jag väl började arbeta henne var hon väldigt mjuk och trevlig. Vi red alltid ut då inget av stallen dom har stått på har haft paddock men då tyckte jag det roligaste som fanns var att busa i skogen (vilket fortfarande är sjukt kul). Bára ägs fortfarande av Gerd och hon bor nu nere i Varberg så jag har inte träffat henne sedan 2009. 
 
Madicken
Jag tror att Madicken var född runt 1992 och ungefär 140cm hög. Jag minns inte så jättemycket mer om henne mer än att hon var väldigt snäll. Hon var en lugn och pålitlig. Jag red  bara ute i skogen med henne, både med och utan sadel. Det var hon som gjorde att jag blev helt säker i att rida ut och busa i skogen. Jag har för mig att hon var rätt stoig men såfort man red ut tillsammans med Bára (som jag gjorde 2006/2007) så var hon jättesnäll. Madicken var tyvärr tvungen att avlivas 2007(?) då hon skadade sig/bröt benet under en skogstur (ej när jag red).
 
Tritla
Tritla är Báras föl som föddes 2006. Jag såg henne precis efter hon fötts (de höll på att ta bort moderkakan när jag kom). Henne red jag aldrig då hon såldes när hon endast var två år. Men jag var bl.a. med första gången hon badades, sattes på grimma, red uts med (vi red Bára och Madicken och hon sprang löst med) osv. Det var även jag som döpte henne (ägaren bestämde dock namnet) 5 juni 2006. Jag kastade paljetter osv. över henne haha det var tider det. Idag står hon en bit utanför Göteborg tror jag.
 
Góla
Góla var detn hästen som jag red mest under det sista åren. Hon köptes 2008 tror jag (mellan 2007-2008 då Gerd bara hade Bára som var ridbar så köpte hon en fjording, denna red jag dock inte utan red Bára under den tiden, sedan såldes fjordingen och Góla köptes). Jag har för mig att Góla är 132cm i mankhöjd och tror att hon är född år 1992. Hon var ingen ponny man kunde arbeta på då hon var väldigt stel (var ju dock själv inte så jätteduktig) men med henne red jag ut och busade och hoppade massor i skog och mark. Även hon var ett sto som alla Gerds islandshästar och det kunde man märka ibland. När man red ut själv och inte höll sig i skogen bakom stallet var hon väldigt jobbig att rida men det var en ponny som satte spår i mitt hjärta. Hon ägs fortfarande utav Gerd och bor med Bára vid Varberg. 
 
Dessa hästar har verkligen fått mig att älska (och hata) skogsridning. Det är tack vare dessa jag verkligen har varit noga med att Nobless ska få en varierad med mycket skogsridning. Jag har ridit på många galna ritter med dessa hästar och när jag minns dessa ritter idag så sitter jag bara och ler. Dessa hästar har jag spenderat mängder med timmar hos och jag är evigt tacksam att jag fått rida dessa. När jag var liten brydde jag mig varken om ras, ålder eller kapacitet på hästarna och idag är jag väldigt glad för det för så många underbara ritter jag har fått med dessa hästar är ofattbart. 

Kommentarer

Postat av: Lydia

Publicerad 2013-06-23 22:41:01

Fin blogg du har! Skulle betyda mycket om du tittade in på våran och lämnade en kommentar :)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela